Se spune că, dacă pui suflet în ceea ce faci, nu vei munci nicio zi în viața ta. Ei bine, președintele Asociației Județene de Fotbal Vrancea, Dan Dumitru, este un om care tot timpul a pus suflet și care a dorit să ofere cât mai multora șansa de a practica fotbalul. Știm, au fost tot timpul discuții legate că nu sunt bani, că nu vrea nimeni să se implice și că marile talente vin din zonele cu posibilități financiare reduse, astfel că e greu să faci să meargă orice fel de proiect. Dar asta nu l-a descurajat pe șeful AJF Vrancea, care s-a luptat și a reușit să pună în practică un proiect inedit pentru România: Academia de Fotbal Social.


Despre ce este vorba? Mai bine îl lăsăm pe principalul protagonist să ne explice: „Ideea este una împrumutată și pe care am dorit să o aplic după ce am fost prezent la un workshop organizat de UEFA la Dortmund. Acolo am văzut cum reușesc cei de la Federația Germană să găsească tot timpul jucători talentați. Copiii sunt monitorizați la orele de sport din școli de către niște antrenori, care sunt plătiți de Federație, și care îi adună pe cei mai buni o dată pe săptămână la sala de sport a unui liceu, unde fac turnee cu ei”.


Dan Dumitru a continuat: „Am vrut și eu să pun în practică un astfel de proiect, dar, din cauza lipsei infrastructurii, am făcut o combinație între sistemul german și cel italian, ce îi strânge pe copii pe un teren mare, pe care îl împart în 4 și apoi fac un campionat de minifotbal, iar cei mai talentați sunt selecționați. Astfel, am identificat 8 comune din zone defavorizate din județul Vrancea, unde am selectat toți copiii și am făcut un campionat, iar la final am alcătuit un „Dream Team” de 6 jucători cei mai talentați din fiecare zonă, care vor veni să se pregătească la Focșani. Am reușit să adunăm astfel 48 de copii, din care îi vom opri pe cei mai buni 16, care vor merge, prin intermediul Enjoy Sport’s Agency, la Brașov Cup 2015, cel mai puternic turneu din SE-ul Europei”.


Dumitru a adăugat că ideea a fost primită cu foarte mare bucurie în toate comunele selecționate: „Lumea a fost foarte încântată că în sfârșit se gândește cineva și la copiii lor, care majoritatea nu au posibilități să facă un sport sau să meargă la un club de la oraș. Toți, începând la primar, preot, doctor sau oricare locuitor au privit acest proiect cu mare bucurie și ne-au acordat tot sprijinul. Trebuie să spun că nu am ținut cont de nicio relație, ci toată selecția s-a făcut doar pe baza valorii jucătorului”.


Cei 16 copii vor avea parte de o experiență inedită la Brașov Cup 2015, unde organizatorii abia așteaptă să-i cunoască. „Ne bucurăm că noi, cei de la Enjoy Sport’s Agency, avem posibilitatea de a-i ajuta pe acești copii și de a le oferi o experiență de neuitat. Sunt sigur că vor trăi aici zile foarte frumoase, că își vor face mulți prieteni și că vor avea un pic de bucurie în viața lor așa de încercată până acum. Abia așteptăm să-i cunoaștem și să le urăm «Bun venit la Brașov»”, a declarat managerul Enjoy Sport’s Agency, Alin Nițan. (foto: ajfvrancea.ro)

Go to top