De-alungul celor 6 ediții de până acum, turneul Brașov Cup și-a demonstrat valoarea și utilitatea. Și asta pentru că a oferit celor mici un cadru profesionist, în care să aibă parte de adversari puternici și de experiențe noi, ce au contribuit la dezvoltarea ulterioară a lor ca fotbaliști. Brașov Cup a constituit o piatră de temelie în evoluția ulterioară a carierelor micilor fotbaliști, dovedindu-se o rampă de lansare pentru Liga 1, dar și pentru campionatele puternice ale Europei.


Și aici venim cu trei exemple concrete: Ianis Hagi, Alexandru Mitriță și Cristian Manea. Toți crescuți de Academia „Gheorghe Hagi” și toți transferați sau în curs de transfer în campionate importante de pe Bătrânul continent.

Ianis Hagi a fost la Brașov în 2010, când s-a impus la categoria lui de vârstă, fiind și cel ce a ridicat marele trofeu deasupra capului. O bucurie mare pentru un junior ce avea povara unui nume imens în fotbalul mondial. Putem spune că a fost un imbold pozitiv pentru Ianis, care a crescut în evoluții, ajungând să fie mai târziu unul dintre jucătorii cu cea mai mcă vârstă care au debutat în Liga 1. Chiar dacă nu are experiența de partea lui, urmașul „Regelui” a arătat reale calități în joc, reușind să și înscrie un gol. Tehnica și valorea sa au fost apreciate de toată lumea din fotbalul românesc și nu numai. Surse importante spun că micul Hagi ar fi ajuns deja la un acord de transfer cu celebra echipă din Serie A, AC Fiorentina.


Mitriță, tot în Italia


Dacă Ianis Hagi este tot mai aproape de Fiorentina, colegul său, Alexandru Mitriță, a făcut deja pasul către un campionat mai puternic. Astfel, Alexandru a semnat în urmă cu câteva zile cu Pescara, una din formațiile din Serie B care se luptă pentru promovare în Italia. Mitriță a fost și el la Brașov Cup, tot cu o echipă a Academiei Hagi, arătând încă de pe atunci că are un viitor frumos. În ciuda fizicului său neimpresionat, Alexandru a demonstrat mult talent în sezonul trecut de Liga 1, când a fost titular indiscutabil la Viitorul Constanța și a marcat împotriva unor nume mari din România, ca Steaua sau Dinamo. De altfel, evoluțiile sale au fost remarcate de mulți impresari, astfel că trecerea lui la o formație de top din Serie B este una firească.


Manea, spre Chelsea


Tot la Brașov Cup s-a făcut remarcat și un alt elev al lui Gică Hagi: Cristian Manea. Firav, dar ambițios pe vremea când a venit la competiția de la poalele Tâmpei, Cristian a lăsat încă de pe atunci să se întrevadă măsura talentului său, chiar dacă juca pe un post, cel de fundaș stânga, ce nu atrage așa de multe priviri precum fotbaliștii din linia mediană sau din atac. Sigur pe evoluții și cu un plus de tupeu, Manea a progresat și a ajuns să fie titular incontestabil în trupa „Regelui” la Viitorul. Constanța sa în joc a atras atenția și selecționerului echipei națiionale de atunci, Victor Pițurcă, care l-a convocat la echipa mare, Cristian Manea ajungând să devină cel mai tânăr debutant din istoria „tricolorilor”, la doar 16 ani și 9 luni, depășind un record ce data din 1928 (partida în cauză a fost un amical între România și Albania, disputat în mai 2014 și încheiat cu victoria naționalei cu 1-0). Talentul său a atras atenția a numeroase formații din România, dar și din străinătate, dar cea mai interesată a fost campioana Angliei, Chelsea Londra, care ar fi ajuns deja la un acord pentru transferul lui.

Go to top